بازیافت ضایعات مس و نکات مهم در هنگام بازیافت آن
بازیافت ضایعات مس در محصولات مختلفی یافت می شود که ممکن است این موارد خیلی در بین عموم شناخته شده نباشد. برای نمونه دورریختنی های الکترونیکی مانند سیم ها و کابل ها حاوی مقادیر زیادی مس هستند. این فلز پایه را می توان از ضایعات فلزی مختلف بازیافت نمود و در صنایع مختلف استفاده کرد. این فلز از ارزش زیادی برخوردار می باشد. فرآیند بازیافت مس شامل مراحل مختلفی از جمله، خرد کردن، شست و شو، افزودن ترکیباتی مانند نمک، نیترات، پتاسیم و سایر مواد شیمیایی می باشد. پس از طی این مراحل مس خالص به دست آمده و ناخالصی های دیگر از آن جدا می شوند.
انواع بازیافت ضایعات مس
در انواع بازیافت ضایعات مس که به دست آوردن مس از ضایعات به طور کلی به دو روش سنتی و جدید انجام می شود. با توجه به پیشرفت تکنولوژی رفته رفته روش مدرن و جدید جایگزین روش سنتی گردیده است. در این روش سرعت کار بالاتر بوده و به نسبت روش سنتی آلودگی زیست محیطی کمتری نیز تولید می شود. برای مثال در روش قدیمی و سنتی برای جداسازی مس از کابل ها، آن ها را می سوزانند که این کار موجب آلودگی هوا و محیط زیست می شود و همچنین ممکن است خطرناک بوده و حادثه آفرین باشد، اما در روش جدید با استفاده از دستگاه های پیشرفته می توان به راحتی حجم زیادی از روکش ها را از سیم ها وکابل ها جدا نمود.
انواع روش های جداسازی مس
جهت جداسازی فلز مس از قراضه های فلزی از سه روش سنتی، قالکاری و مدرن استفاده می شود. روش سنتی دستی بوده و در روش مدرن و قالکاری از دستگاه های پیشرفته استفاده می شود.
روش سنتی برای جداسازی مس
در روش سنتی یا دستی هزینه جداسازی بسیار کمتر می باشد. عموما از این روش در کارگاه های کوچک و در حجم پایین ضایعات استفاده می شود. از ابزارهایی مانند انبردست و سیم چین در این روش بسیار استفاده می شود. البته لازم به ذکر است در روش دستی مس خالص استخراج نشده و قطعاتی که حاوی مس هستند به دست می آیند.
جداسازی فلز مس به روش قالکاری
این روش یک راه صنعتی و پربازده برای کارگاه های کوچک و بزرگ می باشد. از روش قالکاری برای بازیافت ضایعات مس از خازن ها مقاومت ها و غیره استفاده می شود.
جداسازی فلز مس به روش مدرن و شیمیایی
امروزه این روش بسیار پرطرفدار بوده و پربازده می باشد. از این روش برای حجم بالای ضایعات استفاده می شود. در کارخانه های بزرگ پس از مرحله آسیاب کردن و حل نمودن قراضه ها در اسید فلزات گرانبهایی همچون طلا استخراج شده و پس از آن با انجام مراحل دیگر فلز مس به دست خواهد آمد.
نکات قابل توجه در زمان بازیافت مس
افرادی که در زمینه بازیافت ضایعات خصوصا فلزاتی مانند مس فعالیت می کنند، باید نکات خاصی را رعایت نمایند که برخی از آن ها در ادامه آورده شده است:
- در صورت جمع آوری کابل ها و سیم های الکترونیکی مخصوصا در حجم بالا از روش سنتی برای جداسازی فلز مس استفاده نکنند. بهترین روش برای انجام این کار روش مدرن می باشد.
- تا جای ممکن از دپوی حجم بالای فلز مس در یک مکان خودداری نمایند، ممکن است در اثر اتفاقاتی مانند آتش سوزی این فلز از بین برود.
- ناخالصی ها را به نحو احسن جدا نموده تا نتیجه کار محصول با کیفیتی باشد.
نتیجه گیری
از آنجایی که پس از فولاد، فلز مس یکی از پر مصرف ترین فلزات می باشد، تجارت آن نیز سود خوبی در پی دارد. تجارت ضایعات مس شامل، قراضه های الکترونیکی، صفحات، کابل ها و غیره می باشد. از قراضه های مسی در صنایع مختلفی استفاده می شود. یکی از رایج ترین آنها در تولید سیم و کابل می باشد. از طریق بازیافت این فلز می توان به میزان قابل توجهی در هزینه ها صرفه جویی کرده و به اقتصاد کشور کمک شایانی نمود. از مس بازیافت شده در تولید محصولاتی همچون، سیستم های تهویه هوا، رادیاتور اتومبیل و غیره استفاده می شود. همچنین در تولید ظروف خانگی نیز این فلز کارایی فراوانی داشته و ظرف های مسی به دلیل زیبایی و خاصیت بی شمار آن طرفداران زیادی دارد.