جلوگیری از بیماری کبد چرب یکی از شایع ترین بیماری هایی است که امروزه گریبان بسیاری از افراد را گرفته است. این عارضه اغلب به دلیل تجمع چربی در اطراف کبد به وجود می آید. از آنجا که کبد یک اندام ضروری با عملکردهای متعدد محسوب می شود، از اینرو باید با رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی درست سعی در حفظ سلامت آن نمود.
آشنایی با انواع مختلف کبد چرب
بهتر است بدانید کبد چرب در حالت کلی به دو صورت دیده می شود. در ادامه نگاهی بر این انواع مختلف خواهیم داشت.
کبد چرب غیر الکلی: این نوع بیماری با مصرف الکل ارتباطی نداشته و به علت عواملی همچون دارو، چاقی، ژنتیک و … به وجود می آید. علت دقیق این عارضه مشخص نیست. اغلب افراد دیابتی و چاق به این بیماری دچار می شوند.
کبد چرب الکلی: این نوع عارضه به دلیل مصرف زیاد الکل به وجود می آید. این نوع بیماری مشکلات زیادی همچون هپاتیت الکلی، سیروز الکلی و تورم کبدی را ایجاد می کند. هپاتیت الکلی ممکن است باعث تورم کبد شود که به دنبال آن فرد دچار مشکلاتی همچون درد شکم، استفراغ، تهوع، تب و … می شود. سیروز الکلی نیز به دلیل ایجاد زخم های زیاد در بافت کبد ایجاد می شود. این عارضه علائمی همچون سردرد و تغییر رفتار، فشار خون بالا در کبد، تجمع زیاد مایع بین بافتی در شکم، نارسایی کبد و بزرگی طحال را به دنبال دارد. همچنین تورم کبدی دارای نشانه و علائم خاصی نیست و فقط فرد ممکن است احساس درد یا ناراحتی در سمت راست بالای شکم خود کند.
کبد چرب چه علائمی دارد؟
بهتر است بدانید بیماری کبد چرب در مراحل اولیه هیچ علائمی را بروز نمی دهد. به نوعی می توان گفت یک بیماری خاموش محسوب می شود. در مواقعی که این عارضه گسترش یابد علائم مختلفی را نشان می دهد. خستگی زیاد یکی از علائم این بیماری است. زرد شدن پوست و چشم ها از دیگر نشانه های رایج این عارضه می باشد. همچنین افراد مبتلا به این بیماری اشتهای خود را از دست می دهند و دچار کاهش وزن شدید می شوند.
خارش طولانی مدت و درد در ناحیه سمت راست و بالای شکم از دیگر علائم این بیماری است. در صورتی که این بیماری به مرحله سیروز کبدی برسد علائم دیگری را نشان می دهد. تورم شکم یکی از این علائم است. همچنین در این مرحله طحال فرد بزرگ می شود. قرمز شدن کف دست و زرد شدن بیش از حد پوست و چشم از دیگر علائم این بیماری به شمار می آید.
نگاهی بر دلایل ایجاد این بیماری
جلوگیری از بیماری کبد چرب اغلب به دلایل متفاوتی به وجود می آید. مقاومت به انسولین یکی از دلایل ایجاد عارضه است. همچنین افراد مبتلا به دیابت دچار این عارضه می شوند. سطح بالای چربی در خون و کلسترول بالا از دیگر دلایل ایجاد این بیماری به شمار می آیند. سندروم متابولیک از دیگر عوامل ایجاد کننده این بیماری است. همچنین افرادی که دارای کم کاری تیروئید هستند به این عارضه دچار می شوند. همچنین کاهش عملکرد هیپوفیز نیز از دیگر عوامل ایجاد کننده این بیماری است.
از دیگر عوامل ایجاد کننده این عارضه می توان به سندروم تخمدان پلی کیستیک و بیماری های التهابی روده اشاره داشت. مصرف زیاد کربوهیدرات و نوشیدنی های قندی نیز تاثیر بسیار زیادی در ایجاد این بیماری دارد. ژنتیک و وجود سابقه خانوادگی از دیگر دلایل ایجاد این بیماری می باشد.
آشنایی با روش های جلوگیری از این بیماری
به منظور بهبود جلوگیری از بیماری کبد چرب لازم است رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تغییر دهید. همواره پیشگیری بهتر از درمان است. برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه باید یکسری موارد را رعایت کنید. پرهیز از مصرف الکل یکی از این راه ها است. همچنین کم کردن وزن تاثیر بسیاری در جلوگیری از ابتلا به این بیماری دارد. ورزش کردن و استفاده بیشتر از میوه و سبزیجات از دیگر روش های مهم و موثر در جلوگیری از بروز این عارضه است. همچنین برای اینکه به این بیماری مبتلا نشوید باید استفاده از نوشیدنی های شیرین و گازدار را قطع کنید. استفاده از غذا هایی فاقد کربوهیدرات و یا غذاهایی که کربوهیدرات کم دارند از دیگر راه های جلوگیری از بروز این عارضه است. برای اینکه کبدی سالم داشته باشید باید روزانه 8 لیوان آب را مصرف نمایید.