به محل اتصال استخوان های مجاور مفصل گفته می شود. در صورت تخریب مفصل حرکات مختلف اندام های حرکتی مختل می شود. مفصل به دلایل متعددی دچار مشکل می شود. در برخی موارد مفصل موجود در ناحیه لگن دچار آسیب می شود که پزشک با انجام نحوه تعویض مفصل لگن سبب بهبود وضعیت بیمار می شود. در اینجا قصد داریم به چگونگی انجام این عمل و مراقبت های پس از آن بپردازیم.
معرفی آناتومی لگن
لگن ساختمانی حلقوی شکل دارد. این قسمت از بدن از سه مفصل اصلی تشکیل شده است. در واقع لگن یک پل ارتباطی بین اندام های فوقانی و تحتانی بدن به حساب می آید. از طرفی اندام های حساسی از قبیل دستگاه تناسلی، بخش هایی از اندام های داخلی، مانند دستگاه گوارش و ادراری در این قسمت وجود دارد. بزرگترین استخوان ران از طریق مفصل به لگن متصل است.
چه افرادی باید عمل تعویض مفصل لگن را انجام دهند؟
عمل تعویض مفصل لگن یکی از جراحی های موثر در دنیا می باشد. بیمار پس از جراحی و گذراندن دوره نقاهت می تواند فعالیت های روزانه خود را مانند گذشته انجام دهد. ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چه کسانی کاندید انجام این جراحی هستند؟ افرادی که مفصل لگن آن ها دچار آسیب غیرقابل برگشت شده است کاندیدای این عمل جراحی محسوب می شوند.
آرتروز
یکی از بیماری نسبتا شایع که اغلب افراد مسن را درگیر می کند، آرتروز است. در آرتروز ابتدا غضروف در ناحیه مفصل آسیب می بیند. سپس استخوان های این ناحیه دچار مشکل می شوند. آرتروز عامل اصلی ساییدگی، التهاب و تورم است. زمانیکه ساییدگی در مفصل لگن ران اتفاق بیفتد به آن استئوآرتریت گفته می شود. در اینصورت بیمار با درد زیادی در این قسمت از بدن مواجه می شود. از طرفی فرد علائمی از قبیل درد در کشاله ران، لنگش و محدودیت های مشابه را تجربه می کند. به جز افزایش سن عوامل دیگری از قبیل استفاده پی در پی از پله در دراز مدت، جا به جا کردن اجسام سنگین و ژنتیک در ایجاد آرتروز موثر هستند.
شکستگی، دررفتگی و یا آسیب های دیگر در ناحیه لگن
ممکن است فرد بر اثر سوانح مختلف یا افتادگی دچار شکستگی در ناحیه لگن شود. در صورتیکه عمل جوش خوردن استخوان به درستی انجام نشود بیمار باید تعویض مفصل لگن انجام دهد.
نکروز
اکسیژن و مواد مورد نیاز سلول ها توسط جریان خون به تمام اندام ها و قسمت های مختلف بدن می رسد. زمانیکه جریان خون به قسمتی از لگن فرد نرسد سلول های این ناحیه از بدن دچار نکرز می شوند.
بیماری روماتیسم
بیماری روماتیسم یک نوع بیماری خود ایمنی است. در این بیماری سیستم دفاعی بدن استخوان ها و مفاصل بدن را مورد حمله قرار می دهند. اگر مفصل لگن دچار تورم و آسیب شود باید نسبت به تعویض مفصل لگن اقدام کرد. پزشک با بررسی وضعیت بیمار نوع درمان را تشخیص می دهد.
چگونگی تعویض مفصل لگن
چگونگی تعویض مفصل لگن توسط پزشک جراح ارتوپد انجام می گیرد. پزشک در این نوع عمل جراحی مفصل آسیب دیده را برمی دارد و آن را با مفصل مصنوعی تعویض می کند. مدت زمان این نوع عمل جراحی 1 الی 2 ساعت است. مفصل مصنوعی شامل کاسه فلزی، کاسه پلاستیکی، سر فلزی، گردن فلزی، و دسته است. معمولا از سرامیک یا پلی اتیلن برای ساخت مفصل مصنوعی استفاده می شود.
پزشک ابتدا با توجه به وضعیت بیمار نوع بیهوشی را مشخص کرده و قسمتی آسیب دیده استخوان ران را توسط دسته Stemاز بدن بیمار خارج می کند. پس از این مرحله یک کره فلزی را به بخش سالم استخوان متصل می کند. جراح غضروف و بخش های آسیب دیده را پاکسازی می کند. در نهایت پزشک حفره ی استابولوم را به شکل نیم کره در می آورد. سپس داخل نیم کره ابتدا کاسه ی فلزی و سپس در کاسه ی فلزی، کاسه پلاستیکی را قرار می دهد. در آخر پزشک با سر فلزی را در کاسه پلاستیکی قرار می دهد. سر فلزی در همه جهات مختلف می کند.
ماندگاری تعویض مفصل لگن
همانطور که در بالا اشاره کردیم عمل تعویض مفصل لگن یکی از موفقیت آمیزترین جراحی ها است. در صورتیکه پزشک مهارت کافی داشته باشد مفصل تا 15 الی 20 سال ماندگاری دارد. از طرفی نوع شرکت سازنده پروتز در ماندگاری مفصل لگن بسیار موثر است. بیمار پس از جراحی با مراقبت های اصولی در ماندگاری اثر مفصل مصنوعی بسیار تاثیر می گذارد.