پیشگیری از کم خونی یکی از عارضه هایی است که افراد ممکن است به دلایل مختلفی به آن دچار شوند. این عارضه در اغلب موارد با داشتن یک رژیم غذایی مناسب بر طرف می شود. در این مبحث با علائم و روش های پیشگیری از این عارضه آشنا خواهیم شد. با مشاهده این علائم لازم است در اسرع وقت نسبت به رفع این عارضه نمایید.
کم خونی چیست؟
کم خونی چیست؟ یا آنمی یک مشکل جدی و مهم به شمار می آید. بهتر است بدانید آهن یک ماده لازم و ضروری جهت ساخت هموگلوبین است. فقر آهن تاثیر بسیار زیادی در پایین آمدن هموگلوبین خون دارد. اگر دارای فقر آهن هستید باید در اسرع وقت برای رفع آن اقدام نمایید. در صورت داشتن آنمی بافت ها و ماهیچه ها به دلیل دریافت نکردن اکسیژن کافی کارآمدی خود را از دست می دهند.
چگونه می توان از این عارضه جلوگیری کرد؟
از آنجا که کم خونی عوارض زیادی را به دنبال دارد با یکسری روش های ساده می توان از آن جلوگیری کرد. داشتن رژیم غذایی مناسب یکی از این روش ها به شمار می آید. بهتر است در برنامه غذایی خود از غذاهای آهن دار همچون عدس، ماهی، سبزیجات برگ دار با رنگ تیره، جگر، گوشت قرمز و لوبیا استفاده کنید. همچنین از دیگر روش های جلوگیری با آنمی می توان به مصرف غذاهای حاوی ویتامین B12 و فولیک اسید اشاره داشت.
مواد غذایی مانند غلات، موز، اسفناج، تخم مرغ و لبنیات حاوی ویتامین B12 و فولیک اسید هستند. همچنین باید از میوه ها و سبزیجات در برنامه های غذایی خود استفاده کنید. این مواد به دلیل داشتن ویتامین Cتاثیر بسیار زیادی در جذب آهن دارند. همراه با وعده های غذایی باید از نوشیدن قهوه و چای خودداری کنید، زیرا این نوشیدنی ها جذب آهن را دشوار می سازند.
نگاهی بر عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
پیشگیری از کم خونی بهتر است بدانید عوامل افزایش دهنده جذب آهن مصرف برخی مواد به جذب آهن در بدن کم کرده و شما را از مبتلا شدن به کم خونی نجات می دهند. از عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن می توان به اسید سیتریک و اسید اسکوربیک یا ویتامین Cموجود در آب پرتقال، لیمو شیرین، خربزه، ریواس، آلو، طالبی، انبه، گلابی، سیب، آناناس و لیمو ترش اشاره کرد. همچنین مواد غذایی همچون گوجه فرنگی، کلم پیچ، هویج، سیب زمینی، شلغم، چغندر، کدوتنبل به دلیل داشتن اسید مالیک و اسید تارتاریک باعث افزایش جذب آهن می شوند. محصولات تخمیری همچون سس سویا نیز در رده مواد غذایی هستند که تاثیر بسیاری در افزایش جذب آهن دارند.
نگاهی بر نشانه های کم خونی
بهتر است بدانید این عارضه در اغلب موارد دارای یکسری علائم و نشانه ها است. در ادامه نگاهی بر این علائم و نشانه ها خواهیم داشت.
پیشگیری از کم خونی خستگی غیرمعمول: یکی از شایع ترین علائم کم خونی احساس خستگی غیر معمول است. اگر بدن دچار فقر آهن باشد اکسیژن کمتری به بافت ها و ماهیچه ها می رسد، از اینرو بافت ها و ماهیچه ها از انرژی محروم می شوند. همچنین قلب برای حرکت خون غنی از اکسیژن باید بیشتر فعالیت داشته باشد که این امر شما را خسته می کند. افراد مبتلا به این عارضه در کنار ضعف با علائم دیگری همچون مشکل در تمرکز، احساس بی حوصلگی، سطح پایین انرژی پایین و بهرهوری ضعیف در محل کار مواجه خواهند شد.
تنگی نفس: از دیگر علائم کم خونی می توان به تنگی نفس اشاره داشت. فقر آهن هموگلوبین خون را پایین آورده و این امر باعث می شود میزان اکسیژن رسانی نیز پایین بیاید.
رنگ پریدگی: از دیگر نشانه های کم خونی می توان به رنگ پریدگی در چهره افراد اشاره کرد. افراد مبتلا به این عارضه در قسمت داخلی پلک های پایین، داخل لب ها، لثه ها و ناخن نیز ممکن است دچار رنگ پریدگی شوند.
سردرد و سرگیجه : در برخی موارد فقر آهن منجر به سردرد و سرگیجه در افراد می شود. فقر آهن با پایین آوردن سطح هموگلوبین در گلبول های قرمز باعث می شود به مغز اکسیژن کافی نرسد. در نتیجه این امر باعث فشار و سردرد می شود.
تپش قلب: از دیگر علائم کم خونی تپش قلب است. در این عارضه قلب جهت حمل اکسیژن باید بار بیشتری را تحمل کند، از اینرو این امر باعث ضربان قلب نامنظم می شود.